"Nee, ik ben niet op dieet. Ik verander mijn levensstijl"

Jouw operatie is achter de rug! Dit is een eerste stap richting nieuwe levensstijl. Maar weet dat de operatie slecht één deel is tot succes. Nu is het aan jou! Een ander gedrag vergt een blijvende mentaliteitswijziging met gezondere gewoontes. Vanuit de wereldgezondheidsorganisatie en het obesitascentrum raden we aan om dagdagelijks 10.000 tot 15.000 stappen te zetten.

Een gezonde levensstijl draait niet alleen om gezond eten en genoeg bewegen. Er komt veel meer bij kijken, zoals: positief denken, doelen hebben, een sociaal netwerk, tijd om te relaxen en positief in het leven staan. Hoe je dat doet?

1. Doorbreek oude patronen stap voor stap

Veranderen doe je door ongezonde gewoontes te doorbreken. Niet rigoureus, maar stapje voor stapje. De weerstand tegen kleine veranderingen is vaak veel minder groot dan bij een grote en radicale koerswijziging. Begin daarom bijvoorbeeld met meer groenten en fruit eten. Of vervang je dagelijkse portie frisdrank door water of groene thee. Neem geen koekje bij de koffie, maar kies bijvoorbeeld voor een rijstwafel of een handje noten. Houd je dat vol? Dan heb je een gezonde en positieve verandering gerealiseerd en kun je een volgende gezonde gewoonte aan je gezonde levensstijl toevoegen.

2. Excuses? Neem ze weg!

Natuurlijk liggen er telkens allerlei excuses op de loer om je voorgenomen gezonde levensstijl te boycotten. Realiseer je dat als je je leefwijze wilt aanpakken. Schrijf je obstakels, hindernissen en smoezen op en bedenk vooraf hoe je ermee omgaat. En… volg je eigen adviezen op! Lukt het? Dat maakt je sterk en geeft je kracht. Daarbij voorkom je zo dat je telkens weer in je eigen valkuil met excuses valt.

3. Blijf in het gezonde spoor

Ben je lekker bezig en geniet je volop van je nieuwe en gezonde levensstijl? Focus je op de positieve aspecten die je nieuwe leefwijze je brengt. Hoeveel energie je elke dag hebt, hoe fit je je voelt na een inspannende activiteit. Blijf geduldig en positief! Stel jezelf haalbare doelen!

4. Zoek steun voor een gezonde levensstijl

Wat hulp bij het doorvoeren van een gezondere leefwijze kan helemaal geen kwaad. Zoek iemand in je omgeving die je feedback geeft en stimuleert: je partner, een goeie vriend(in) of een 'mental'coach. Vanuit AZ Delta zullen terugkomdagen georganiseerd worden. Sommige patiënten hebben juist dit duwtje nodig om hun nieuwe levensstijl te handhaven.

6. Vier elk klein succesje

En natuurlijk behoor je jezelf te belonen als je in spoor blijft van je nieuwe gezonde weg. Het zorgt dat je gemotiveerd blijft. Vier daarom elke kleine overwinning die je boekt tijdens het realiseren van je gezonde levensstijl.