Balans Torhout

Voor wie?

Patiënten kunnen op eigen initiatief terecht in AZ Delta voor vermagering aan de hand van het multidisciplinair programma BALANS.

De behandeling duurt 6 maanden en is multidisciplinair: bewegingstherapie, voedingstherapie en psychologische ondersteuning komen aan bod.

Het programma is bedoeld voor elke gemotiveerde patiënt die te kampen heeft met overgewicht.

Contact

Wauman Rita

Tel. 050 23 27 39

rita.wauman@azdelta.be

Doel

Het doel is het verminderen van de medische gevolgen en complicaties van obesitas door een gezonder gewicht te bereiken met 10% gewichtsverlies en 10% verlies van de middelomtrek.

We beogen een totale gedrags- en mentaliteitsverandering op vlak van gezonder eten, meer bewegen en een positiever lichaamsbesef.

Het obesitasprogramma bestaat daarom uit bewegingstherapie, voedingstherapie, gedragstherapie en/of psychologische ondersteuning. Het volledige behandelplan gebeurt onder supervisie van de huisarts en de gespecialiseerde arts fysische geneeskunde, die instaan voor de medische opvolging. Hierbij kunnen, indien nodig, bepaalde therapieën in samenspraak met de endocrinoloog opgestart worden.

Programma

De behandeling duurt 6 maanden en is multidisciplinair:.

  • 2x/week bewegingstherapie op dinsdag en donderdag tussen 16u en 18u
  • individuele en groepssessies bij de diëtiste
  • groepssessies bij de psycholoog

BEWEGINGSTHERAPIE

De bewegingstherapie verloopt onder begeleiding van de arts fysische geneeskunde, ergo- en kinesitherapeuten. We brengen eerst de klachten die verband houden met inspanningen en het activiteitsniveau in kaart. Op basis van de resultaten van een inspanningsproef stellen we een individueel trainingsprogramma op en worden doelstellingen afgesproken. Het doel van de bewegingstherapie is het energieverbruik te verhogen en het gewichtsverlies te ondersteunen. Er wordt 2x per week getraind in groep. Hiervoor is gemakkelijke en sportieve kledij aanbevolen.

VOEDINGSTHERAPIE

Door het bijhouden van een voedingsdagboek is er een bewustwording van ongezonde eetgewoonten. Vervolgens leert de diëtiste aan om gezonder en bewuster te eten. Er wordt een individueel voedingsplan opgesteld gebaseerd op de `Voedingsdriehoek / Bewegingsdriehoek`. Er worden recepten, productinformatie en alle nodige voedingseducatie meegegeven om gezond te leren eten.

PSYCHOLOGISCHE ONDERSTEUNING

De groepssessies bij de psycholoog hebben als doel de zelfcontrole te versterken. Daarnaast proberen we zicht te krijgen op factoren die mogelijk het overgewicht in stand houden en kunnen alternatieve gewoonten aangeleerd worden. Er wordt ook veel educatie gegeven over het belang van een gezonde eet- en levensstijl.

Voorafgaand aan het programma gebeurt er:

  • een eerste informatiegesprek met de coördinator
  • een raadpleging bij de arts fysische geneeskunde
  • een fietsproef

Er wordt, na het eerste gesprek, gevraagd om langs te gaan bij de huisarts voor afname van een bloedonderzoek (link fiche) en een medische screening

Kostprijs

Deelnemen aan het programma kost 500 euro. (Alles inbegrepen, met uitzondering van de raadpleging bij de arts fysische geneeskunde en de fietsproef.)

Informeer voor terugbetaling bij uw ziekenfonds of bij de coördinator van het programma.