TORe procedure

Bij een endoscopische correctie van een gastric bypass (TORe, Transoral Outlet Reduction) gebruiken we gastroscopische hechtingsdraadjes om een uitgezette maag of maagdarm overgang terug te versmallen. Deze techniek kan gebruikt worden voor patiënten die terug zijn aangekomen na een vroegere gastric bypass, of bij ernstige dumpingklachten. Hier zijn de klassieke terugbetalingscriteria enkel van toepassing, als de patiënt op de correcte manier werd uitgewerkt door een multidisciplinair team.

Onmiddellijk na de ingreep kan met brakerig zijn of maagpijn ervaren: hiervoor worden medicijnen voorgeschreven. Het is erg belangrijk om na de ingreep gedurende 2 weken een vloeibaar eiwitdieet te nuttigen, en nadien over te stappen op minstens 4 weken gemixte voeding.
Het is een hulpmiddel. Na de ingreep is dus een intensieve begeleiding nodig om levensstijlveranderingen mogelijk te maken: dit gebeurt door begeleiding van een voedings- en bewegingscoach. Zo nodig wordt een bijkomende therapie met spuitjes opgestart om gewicht te verliezen en de “hoofdhonger” of suikerdrang de kop in te drukken.


De ingreep zelf gebeurt onder algemene anesthesie (volledig in slaap) en duurt ongeveer 60-90 minuten. Dit kan uitgevoerd worden via dagziekenhuis. Er komt geen operatie bij deze techniek aan te pas, waardoor snelle werkhervatting mogelijk is.
Studies tonen aan dat tot 50% verlies van het overgewicht mogelijk is (EWL) of een gewichtsverlies van +/-15 à 20 kg op 12 maanden.
De techniek is omkeerbaar of zo nodig is een chirurgische maagverkleining nog altijd mogelijk.


Wie kan deze ingreep niet ondergaan? Patiënten die reeds een maagband kregen in de voorgeschiedenis, bij aanwezigheid van een maagbreuk (> 3 cm), en bij voorgeschiedenis van een maagbloeding.

Wie voert deze ingreep uit?

Dr. Isabelle Debergh

Dr. Bart Smet