SADI-S

SADI-S

De SADI-S is het acronym voor Single Anastomosis Duodeno Ileale Bypass met Sleeve gastrectomie

Dit type ingreep behoort tot de ingrepen met meer malabsorptie in vergelijking met de klassieke gastric bypass. Van de voedinsbestanddelen die worden ingenomen wordt een kleiner deel hiervan opgenomen door deze constructie en gaan vooral de vetten met de stoelgang verloren. Het gevolg hiervan is een iets groter gewichtsverlies in vergelijking met de klassieke bypass, maar ook een hogere stoelgansfrequentie en een stoelgang die slapper zal zijn van consistentie, zeker als men dieetfouten maakt en heel veel vetten gaat eten. Door de mindere absorptie is er ook een groter risico op vitamine en mineralentekorten bij dit type ingreep zodat een strikte opvolging (die bij elke bariatrische ingreep noodzakelijk is) nog belangrijker wordt.

Er zijn verschillende indicaties voor deze ingreep:

  • Door het hogere gewichtsverlies is dit een ideale ingreep bij BMI > 50.
  • Alcohol wordt nog altijd geleidelijk vrijgezet (door het ter plaatse zijn van de pyloor) en wordt bovendien ook nog deel verwerkt in het nog resterende deel van het duodenum. Hierdoor is er minder problematisch alcoholverbruik in de postoperatieve periode in vergelijking met de klassieke gastric bypass.
  • Bij gewichtstoename na sleeve of onvoldoende gewichtsverlies EN wanneer er geen reflux klachten aanwezig zijn is dit de voorkeursingreep. Klassieke gastric bypass zal in dit geval maar een heel beperkt extra gewichtsverlies geven.

Complicatie risico is hetzelfde als bij een klassieke bypass, met als belangrijkste risico lekkage ter hoogte van de verbinding dunne darm en duodenum. Ook de andere complicatie (zoals bloeding, pneumonie,...) zijn dezelfde als bij een klassieke bypass.

Voordelen: hoger gewichtsvlies, minder risico op alcohol afhankelijkehid, ideaal als heringreep bij gefaalde sleeve

Nadelen: hogere stoelgangsfrequentie, hoger risico op vitamine en mineralen tekorten, slappere stoelgangsconsistentie

Wie voert deze ingreep uit?

Dr. Bart Smet