Gastric bypass


De gastric bypass is binnen AZ Delta de gouden standaard in de obesitasheelkunde. Sinds de jaren '60 worden reeds gegevens verzameld over deze ingreep: dit maakt de gastric bypass tot één van de best gedocumenteerde en veiligste operaties op lange termijn.

Intro

Stap 1

Tijdens stap 1 van de gastric bypass maken we een klein voormaagje (A) met een inhoud van een 25-tal cc: dit zorgt voor een remmend effect tijdens het eten van grotere porties. De restmaag wordt niet verwijderd, en sterft niet af, want de bloedvoorziening blijft intact: dit maakt de ingreep volledig omkeerbaar. Omdat het voedsel niet meer in de grote maag terechtkomt, zal men ook minder appetijtshormoon aanmaken (zie sleeve: "ghreline" effect).

Stap 2

Tijdens stap 2 zal de dunne darm worden doorgenomen op een 60 à 80 cm van de maaguitgang (B), en zal het onderste deel dunne darm (C) met het voormaagje worden verbonden (A+C). Het voedsel zal hierin naar beneden glijden, maar traag eten en goed kauwen is van belang.

Eindstap

Tenslotte zal er een connectie gemaakt worden met de uitgang van de restmaag (bevat enkel verteringssappen van de maag, lever, pancreas) en de dunne darm, op een 130 cm van de voormaag (B+D). Vanaf deze verbinding zal het voedsel in contact komen met spijsverteringssappen, dus opgenomen worden als bouwstoffen (eiwitten), brandstof (koolhydraten) en reserve (vetten).

AZ Delta Obesitas Gastric Bypass

Wat u moet weten

Een gastric bypass duurt een 60-tal minuten. Het operatief risico verbonden aan een gastric bypass is vergelijkbaar aan een galblaasoperatie.

De gewichtsdaling wordt gerealiseerd tussen 6 - 18 maanden na de ingreep, en bedraagt zo'n 60 tot 70 % van het overgewicht. Zowel zoeteters als volume-eters boeken goede resultaten. De ingreep is omkeerbaar.

Patiënten beschrijven vaak dat hardnekkige refluxklachten verdwenen dankzij de ingreep.

De opname van vetten en suikers gebeurt normaliter vlak na de maaguitgang. Bij gastric bypass patiënten komt de voeding echter niet meer in de restmaag tot "B" terecht (bypass = omleiding!), waardoor ze beter afvallen en zelfs kunnen herstellen van het metabool syndroom (suikerziekte, hoog cholesterol,...). Ongemakken kunnen echter wel optreden als de patiënt te veel/te snel bepaalde vetten of suikers inneemt ("dumping").

Gezien het effect van deze operatie voor een stuk berust op het "bypassen" van dunne darm, zijn we waakzaam over vitamine-, mineralen- en eiwittekorten. Wij adviseren dan ook 1-2 x per jaar een bloedname te doen. Jouw chirurg schrijft dan een gepast supplement voor.

Een gastric bypass kan gezien worden als een "Y": hoe langer de bovenste beentjes van de "Y", hoe groter de kans op voedingsdeficiënties, of diarree. Bij extremere vormen van obesitas kan het aangewezen zijn om een "langere" bypass aan te leggen. Bij een standaard gastric bypass kunnen dit type nadelen zeer goed worden beperkt.

Om het risico op een "inwendige herniatie" of "darmhernia" in te perken, worden de ruimtes achter de bovenste beentjes van de "Y" afgesloten tijdens de ingreep. Zo kan de darm - bij het vrijkomen van plaats in de buik door het afvallen - niet zo makkelijk hierachter klem komen te zitten.

Wie voert deze behandeling uit?

In AZ Delta kunt U voor deze ingreep terecht bij Dr Isabelle Debergh, Dr Bart Smet, Dr Paul Pattyn en Dr Hans De Loof.

Variant

Een variant van de gastric bypass (de “Roux-en-Y” gastric bypass of RYGB) is de single-anastomosis gastric bypass (de “one-anastomosis”, de “omega-loop” of (verkeerdelijk) de “mini” gastric bypass genaamd, of OAGB).

De procedure wordt verricht via een kijkoperatie. De eerste stap is het aanleggen van een lange smalle voormaag, en verschilt van de gewone gastric bypass door het aanleggen van een lus van zo’n 200 cm uitgesloten dunne darm tegenaan de maag (1 verbinding), ipv de “Y”-verbinding (2 connecties).

De OAGB veroorzaakt 30-40 % gewichtsverlies (of 60-80% verlies van het overgewicht). De werking berust op zowel een rem te geven aan de patiënt, als op een vorm van malabsorptie.

Het gewichtsverlies kan leiden tot een drastische verbetering of verdwijnen van een aantal aandoeningen, zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, hoog cholesterol,…

De huidige onderzoeken tonen een iets beter lange termijn gewichtsverlies aan dan bij de klassieke RYGB, en daardoor een hoger effect op controle van suikerziekte.

Er zijn weinig beschreven complicaties. Minder dan 5% van de patiënten zal een heringreep nodig hebben, vooral door ondervoeding en galreflux, maagzweren en gewichtstoename.

Deze ingreep is relatief simpel tov de RYGB: 1 verbinding aanleggen vergt minder operatietijd (30 à 40 min) dan 2 verbindingen aanleggen. Op lange termijn lijkt er ook minder kans op inwendige herniatie te bestaan. Nadeel van de OAGB is de duidelijke kans op galreflux, met een invloed op de kwaliteit van leven en een negatief effect op het maagslijmvlies. Er is ook een grotere kans op vitamine- en micronutriënten terkorten door het malabsorptief effect. Inname van vitamines op voorschrift is dan ook broodnodig, alsook jaarlijkse opvolging bij Uw chirurg.

Deze ingreep wordt in AZ Delta uitgevoerd door Dr Vanden Borre.

AZ Delta Obesitas Single Anastomosis Gastric Bypass