Feiten en fabels


Na de operatie mag u water drinken, vaak wordt er in de avond gestart met het eten van een paar eetlepels yoghurt. Daarna is het afhankelijk van de richtlijnen die het ziekenhuis hanteert of u eerst een paar weken vloeibare en zachte voeding eet voordat u overgaat op vaste voeding of dat u al vrij snel na de operatie over mag stappen op normale, vaste voeding. Uw behandelaar zal u de nodige informatie geven. Wel zijn er aantal algemene richtlijnen om op te letten bij het eten van normale voeding:

 • Eet langzaam, rustig en kauw goed, dit draagt bij aan een goede vertering en een minder vol gevoel. 
 • Eet kleine maaltijden, overschrijd de aangegeven hoeveelheden niet. 
 • Houd op met eten of drinken wanneer u vol zit, een eetlepel of slok extra kan al te veel zijn en misselijkheid, braken of pijn achter uw borstbeen veroorzaken. Ook kunt u hiermee uw maag uitrekken wat gewichtsverlies in de weg kan staan. 
 • Drink niet tijdens een eetmoment maar drink minimaal 30 minuten voor en na het eten. Houd vaste eetmomenten aan, sla geen maaltijd over. 
 • Brood eet makkelijker weg wanneer het geroosterd wordt. 
 • De eerste paar weken is vis ideaal, vlees blijft dikwijls wat moeilijker te verdragen. Zeker als dit een heel vezelige structuur heeft. 
 • Vermijd voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte zoals gebak, chocolade, snoep, frisdrank, ijs, of fruitsap. Deze worden snel opgenomen in de dunne darmen waardoor dumpingklachten kunnen ontstaan.
 • Vermijd vetrijke voeding, vetten worden na de operatie minder goed verteerd en opgenomen en kunnen daardoor klachten geven.
 • Koolzuurhoudende dranken kunnen na de operatie klachten geven zoals boeren en winderigheid.
 • Pittig gekruid eten kan na de operatie klachten geven.

Het zal helaas zo zijn dat u niet alles even goed meer kunt verdragen. Bepaalde producten, zoals suiker- of vetrijke producten kunt u het allerbeste mijden. Het kan zijn dat uw smaak verandert waardoor u iets wat u voorheen heerlijk vond, nu zult laten staan. Luister goed naar uw lichaam en stop met eten als u zich er niet goed bij voelt. Als u iets niet goed verdraagt, kunt u overwegen om na een aantal weken het product nog eens te proberen.

Houdt u er sterk rekening mee dat de alcohol sneller kan worden opgenomen en het een sterker effect heeft dan vroeger. Wellicht verdraagt u het amper nog. Alcohol bevat ook erg veel calorieën en bevat nauwelijks voedingswaarde. Ook kunt u last hebben van het koolzuur in bepaalde dranken.

Neen, geen dieet in de zin van “niet-eten”! U heeft namelijk voldoende voedingsstoffen nodig. Maak verstandige keuzes op vlak van voeding. Vermijdt te vette voeding en te suikerrijke voeding: dit kan soms erg zwaar vallen, dumping uitlokken of een bemoeilijkte spijsvertering. Volg vlak na de ingreep goed de voedingsinstructies die U in het boekje van het ziekenhuis meekreeg. Zo moet U voldoende drinken, maar niet eten en drinken samen. Zoek naar een aangename watersoort, eventueel met wat munt of limoen, of een andere smaakstof, want soms valt de mineraliteit van water erg zwaar op het maagje. Luister goed naar Uw verzadigingsgevoel, en eet rustig en op regelmatige tijdstippen. Sla een tussendoortje niet over, en zoek naar een duurzaam voedingspatroon dat U kan volhouden. U krijgt hier in het zorgtraject erg veel informatie over. De onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: de productkeuze, het aantal eetmomenten, de vochtinname, het herkennen van het verzadigingsgevoel en bijvoorbeeld welke producten u het beste kunt mijden. Het is ook handig als u goed etiketten kunt lezen.

Door de ingreep zult u minder kunnen eten. U heeft immers een kleinere maag. Minder eten zal zorgen voor gewichtsverlies. Daarnaast is het belangrijk dat u gezonde(re) keuzes maakt. Omdat u minder kunt eten zal datgene wát u eet, volledig moeten voorzien in de energie en voedingswaarde. Een juiste keuze is dan ook heel belangrijk! Dat u enige kennis heeft van producten en goed etiketten kunt lezen zal u hierbij gaan helpen. Hoe u eet is ook belangrijk. Probeer bewuster om te gaan met uw eetmoment, neem de tijd, kauw goed, en eet en drink niet tegelijk. Naast de aanpassing van uw eetgedrag is het belangrijk dat u zich realiseert dat naast voeding het ook van belang is dat u voldoende beweegt!

Of u wel of niet een vitamine preparaat moet nemen hangt af van het beleid van het ziekenhuis waar u geopereerd bent en of u na de operatie tekorten krijgt. U krijgt hierover de nodige adviezen en wordt ook gecontroleerd op eventuele tekorten. Er zijn varianten te verkrijgen die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen die een maagverkleining hebben ondergaan.

Om uw lichaam in een zo optimaal mogelijke vorm te krijgen voor de operatie, volgt u een preoperatief dieet. Bij veel mensen met ernstig overgewicht is gebleken dat zij een vergrootte lever hebben. De lever ligt in het te opereren gebied. Het preoperatieve dieet zorgt er voor dat de lever kleiner wordt, waardoor onnodige complicaties tijdens de operatie voorkomen kunnen worden. Bijkomend voordeel is dat u met het preoperatief dieet ook al afvalt! Het preoperatieve dieet is een eiwitrijk, vetarm en suikerarm dieet dat laag in calorieën is. Er kan gestart worden met het dieet zodra uw operatiedatum bekend is. U volgt dit dieet ongeveer 3 weken. Heeft u diabetes (suikerziekte), dan kan dit dieet grote gevolgen hebben voor uw bloedsuikerwaarden. De bloedsuikerspiegel daalt vaak fors tijdens deze periode. We raden u dan ook aan om dit voorafgaand aan de start van dit dieet te bespreken met uw diabetesbehandelaar, zodat tijdig eventuele medicatie kan worden aangepast.

Wanneer u het eiwitrijk, vetarm en suikerarm preoperatief dieet gaat volgen, dan is er veel om op te letten. Een aantal voedingsmiddelen laat u tijdens deze periode staan, terwijl u van anderen juist meer mag eten. Meer gedetailleerde informatie over welke producten veel eiwitten en weinig vet of suiker bevatten, krijgt u wanneer u het traject in gaat. Het lezen van etiketten kan u helpen om de juiste keuzes te maken.

Na de operatie kan het zijn dat u een verminderd hongergevoel heeft. Dit komt doordat in een aantal van de bariatrische ingrepen het hormoon dat verantwoordelijk is voor het hongergevoel minder of niet meer aanwezig is. Een bewuste planning van de eetmomenten en u hieraan houden is dan belangrijk. Het ontbreken van het hongergevoel zorgt er niet altijd voor dat u zich ook verzadigd zult voelen. U zult het gevoel van ‘vol zitten’ weer leren herkennen zodat u tijdig kunt stoppen met eten.

Het kan zijn dat u honger heeft na het eten, ook al houdt u zich aan de aanbevolen hoeveelheden en is uw maag kleiner. Probeert u eens langzamer te eten en heel goed te kauwen. Blijft u honger hebben, dan kunt u bijvoorbeeld meer groenten, fruit of magere zuivelproducten nemen, als u maar niet gaat snoepen. Blijf dus gezonde keuzes maken. Als u meer eet dan wordt aanbevolen zult u langzamer afvallen.

Diarree is dikwijls een symptoom van dumping. Vermijd daarom suikerrijke producten en eet niet te snel. Diarree gaat vaak vanzelf over, u kunt er zelf wel het een en ander aan doen om diarree te voorkomen of te verhelpen. Blijft u gewoon eten, maar houdt rekening met de volgende adviezen:

 • Drink niet minder dan 1,5-2 liter vocht per dag in kleine hoeveelheden, maar niet bij de maaltijd
 • Eet vezelrijke producten
 • Eet gevarieerd en verse producten
 • Eet langzaam en kauw goed en niet te grote porties (6 maaltijden per dag)
 • Mijd zoete dranken zoals vruchtensappen, frisdrank maar ook melk
 • Mijd kant-en-klaar producten en snoepgoed aangezien deze vaak veel suiker en vetten bevatten
 • Eet tot 15 gram zout per dag
 • Bewegen en sporten werkt positief

Bij langdurige klachten is het verstandig om probiotica of ORS te gebruiken of de diarreeremmer Loperamide.

Verstopping is heel vervelend. U wilt er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. De volgende tips kunnen u hierbij helpen:

 • Door beweging worden uw darmen gestimuleerd om ook te bewegen. Hierdoor wordt de darmwerking op gang gebracht.
 • Sla geen eetmomenten zoals uw ontbijt over. Ook dat zorgt ervoor dat de darmen in beweging komen en gaan werken.
 • Let op uw vezel en vochtinname. Eet u meer vezels dan zult u ook meer moeten drinken om uw ontlasting zacht te houden. Drink ongeveer 2 liter vocht per dag en eet vezelrijke producten zoals volkoren producten en groente en fruit.
 • Roken kan invloed hebben op uw stoelgang, stoppen is altijd beter.
 • Voelt u aandrang om naar de toilet te gaan, ga dan meteen en neem de tijd. Door het op te houden en geen gehoor te geven aan uw lichaam kunt u obstipatie in de hand werken. Probeert u niet te drukken.
 • Eet op gezette tijden en zo gevarieerd mogelijk.
 • In overleg met uw arts kan een laxeermiddel worden overwogen bij aanhoudende klachten.

Bij sommigen verandert de smaak. Waar voorheen zoet een hele aangename smaak is, kan het zijn dat na de operatie deze smaak gaat tegenstaan. Of bijvoorbeeld zure smaken. Het is bij iedereen anders. En soms zal er ook niets veranderen. Waar het precies aan ligt is onduidelijk.